glutenvrije meringue maken

7 personen

55 minuten

Ingredienten

bereiding

Meringue maken makkelijk & snel + tips!

Meringue maken is heel makkelijk en snel en als je de volgende tips gebruikt zullen ze nooit mislukken. Het belangrijkste is dat je je materialen ontvet anders lukt het niet om het eiwit stijf te kloppen, hiervoor kan je citroensap (uit een flesje) gerbuiken. Het is daarnaast erg belangrijk dat je een glazen of rvs schaal gebruikt en geen plastic. Een plastic schaal is moeilijker te ontvetten waardoor de meringue makkelijker mislukt.

Ingredienten

  • 2 eiwiten (c.a. 100 gram)
  • 100 gram suiker
  • Zout
  • Citroensap eventueel uit een flesje
glutenvrije meringue maken

Bereidingswijze

Stap 1

Ontvet je schaal en mixer met een stukje keukenpapier met wat citroensap. Dit is heel belangrijk anders zullen de eiwitten niet stijf kloppen.

Stap 2

Klop de eiwitten met een beetje citroensap en een beetje zout luchtig met een mixer.

Stap 3

Na ongeveer 5 minuten zie je zachte pieken ontstaan, voeg vervolgens steeds een beetje suiker toe terwijl je mixt.

Stap 4

Ga hiermee door totdat het suiker volledig is toegevoegd en het eiwit zo stijf is dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder dat het mengsel eruit loopt.

Stap 5

Doe het mengsel in een spuitzak en maak de gewenste vorm. 

Stap 6

Bak de schuimpjes in een voorverwarmde heteluchtoven 45 minuten op 100 graden. 

Oventijd

Na 45 minuten zijn de schuimpjes krokant van buiten en zacht van binnen. Als je liever hele droge schuimpjes hebt kan je ze langer in de oven laten. Als je de schuimpjes groter maakt moeten ze ook langer in de oven. Één grote pavlova moet 1,5 tot 2 uur in de oven. Zet de oven op heteluchtstand en nooit hoger dan 100 graden anders zullen de schuimpjes bruin kleuren.

Eiwitten

Er zijn speciale hulpmiddelen om eiwitten te scheiden maar je kan ook een trechter gebruiken, het eiwit loopt dan door de trechter terwijl het eigeel blijft liggen. Gebruik ook een apparte schaal om de eiwitten één voor één te scheiden voordat je ze bij de rest voegt. Wanneer het scheiden dan bij één ei mis gaat hoef je alleen deze weg te doen. Ook schalen en hulpmiddelen ontvetten!

Meer recepten

Meringue maken makkelijk & snel + tips!

Meringue maken

Meringue maken makkelijk & snel + tips!

Naar recept

Glutenvrije havermout koekjes

havermout koekjes

Glutenvrije havermout koekjes

Naar recept

Makkelijke perentaart recept

Makkelijke perentaart

Makkelijke perentaart recept

Naar recept

Reageer