
Mijn ervaring met glutenfouten
20 August 2019
Een glutenfout of dieetfout is ontzettend vervelend, maar toch komt het helaas zo nu en dan voor. Thuis heb ik eigenlijk nog nooit een glutenfout gemaakt maar in restaurants gaat het helaas regelmatig mis. Gelukkig heb ik in een restaurant nog nooit iets met gluten gehad, maar helaas wel producten die 'besmet waren' door kruisbesmetting. Dit onderwerp is ontzettend toepasselijk aangezien ik net ben hersteld van een glutenfout..
De glutenfout van afgelopen woensdag
Afgelopen woensdag was ik jarig en na mijn fantastische restaurant ervaring bij etenstijd wou ik graag voor mijn verjaardag daar gaan eten. Zo fantastisch en klachtenvrij ik me voelde na de vorige keer, zo beroerd en teleurgesteld was ik deze keer. Ik weet niet precies wat er mis is gegaan maar ik vermoed dat het probleem ligt bij de sushi (die speciaal werd bereid en glutenvrije sojasaus had). Maar het kan ook dat ik gewoon pech heb gehad bij het buffet. Zoals je misschien nog wel weet ben ik ook goed ziek geweest na het eten bij Sumo, dus ik ben momenteel wel even helemaal klaar met sushi!
Mijn glutenfouten van de afgelopen 2 jaar:
- Tappas eten bij Mas Tapas y Vinos in Tilburg. Aardappeltjes werden gebakken in een pan waar ook calamaris in wordt gebakken, oei!
- sushi eten bij Sumo Tilburg. Hier ga ik absoluut nooit meer heen! Niet alleen werdt ik ontzettend ziek maar toen ik dit melde werd ik eerst ‘beschuldigd’ dat het kwam omdat ik de verkeerde sojasaus had gebruikt. Geloof me ik weet hoe een glutenvrij dieet werkt en ik had dus mijn eigen glutenvrije sojasaus gebruikt. vervolgens kwam ik er achter dat de beste man nog nooit van kruisbesmetting had gehoord.. 3x raden hoe ik ziek ben geworden.
- Glutenvrije cheeseburger bij Mc Donalds. 1x ben ik redelijk ziek geweest een paar andere keren was ik een klein beetje misselijk na het eten. Toch ga ik hier regelmatig terug omdat het ook heel vaak goed is gegaan. Vaak probeer ik wel te vragen of ze extra voorzichtig zijn en probeer ik zelf de keuken goed in de gaten te houden.
- Mijn recente bezoek aan etenstijd. Toch ga ik hier zeker nog een keer terug aangezien de chef’s altijd ontzettend goed op de hoogte zijn en alle moeite willen doen. Ik moet alleen wat meer durven vragen en de ‘lastige klant’ durven zijn.
Mijn glutenfout symptomen
Na mijn bovenstaande glutenfouten heb ik eigenlijk altijd dezelfde klachten, dus inmiddels weet ik goed wanneer ik toch gluten heb binnen gekregen.
- buikpijn en buikkrampen
- misselijk, gevoel dat je over moet geven (dat hoef ik gelukkig niet, thank god!)
- totaal geen zin in eten en ik wordt extra misselijk na eten soms ook hoofdpijn
Wat doe ik na een glutenfout?
Helaas heb ik vaak niet alleen direct na de fout maar ook 1 of 2 dagen erna nog last van mijn buik en maag. Daarom heb ik inmiddels een soort systeem ontwikkeld waardoor ik me snel weer beter voel en er zo min mogelijk last van heb. 1 a 2 uur na de fout: Ik trek een comfortabele pyjama aan (niets wat strak zit op mijn buik) en ga ‘opgerold’ in bed liggen in de hoop dat ik zo snel mogelijk slaap. Ook denk ik altijd 'ik ga nooit meer uiteten want dit is het niet waard' :p De day after: Ik probeer zo gezond, risicovrij, vetvrij en lactosevrij mogelijk te eten. In de ochtend krijg ik meestal niet meer weg dan een banaan en een kopje thee. In de middag probeer ik een glutenvrij broodje met jam te eten en wat fruit. In de avond een gezonde lichte maaltijd, bijvoorbeeld iets met groenten en rijst. De dagen daarna: Meestal als de 1e dag voorbij is is het ergste voorbij. De misselijkheid kan soms een aantal dagen aanhouden waardoor ik wel een beetje oplet met wat ik eet.
Reageer